Een geschikt kinderdagverblijf vinden

Hoe maak je nu de juiste keuze voor een geschikt kinderdagverblijf in Breda voor jullie kind? Je wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor je kind en je kind met een gerust hart achter kunnen laten. Waar moet je op letten en wat is er mogelijk?

Lees de visie
Er zijn bij het vinden van een geschikte kinderopvang, verschillende afwegingen die je hierbij kunnen helpen. Ga als eerste na wat voor jullie, de ouders, belangrijke uitgangspunten en benaderingswijzen zijn ten opzichte van je kind. Komen deze punten overeen met de kinderopvang die je op het oog hebt? Je komt hier het makkelijkst achter door de visie van de kinderopvang te raadplegen. Daarin staat de werkwijze en de visie beschreven. Deze vind je vaak op de website van de kinderopvang. Komt dit overeen met jullie eigen uitgangspunten en heb je bij het doornemen van de website al een goed gevoel?

Vraag om een rondleiding
Mooi! Dan kun je eens contact opnemen met de betreffende opvang en vragen om een rondleiding. Tijdens een rondleiding kun je vragen stellen, van de sfeer proeven en met eigen ogen bekijken hoe het eruit ziet en hoe het eraan toe gaat. Je eerste indruk is erg belangrijk en vaak doorslaggevend bij je keuze.

Horizontaal of verticaal?
Verder moet je voor jezelf afwegen of je een horizontale groep prefereert, of juist een verticale groep. Het grootste verschil tussen deze twee mogelijkheden is, dat bij horizontale opvang, kinderen in groepen met dezelfde leeftijd op worden gevangen. Dit houdt in dat er groepen zijn van kinderen in de leeftijd van
0 – 2 jaar en 2 – 4 jaar
0 – 1,5 jaar en 1,5 jaar – 4 jaar
0 – 15 maanden
15 maanden – 2,5 jaar en 2,5 – 4 jaar.

Bij verticale groepen worden kinderen van 0 – 4 jaar opgevangen. Het belangrijkste verschil is dat je bij een horizontale groep om de zoveel tijd van groep moet wisselen. Beide opvangmogelijkheden hebben zijn voor- en nadelen. Het is goed deze tegen elkaar af te wegen.

Opvang vanaf 10 weken
De meeste kinderdagverblijven vangen kinderen op vanaf ongeveer 10 weken. Maar er zijn ook vestigingen die dit al vanaf zes weken doen. Denk alvast na vanaf wanneer jij opvang nodig hebt voor je kind en of dit overeenkomt met de kinderopvang van jouw keuze.

Op tijd inschrijven
In verband met wachttijden die behoorlijk op kunnen lopen, is het belangrijk dat je je kind ruim op tijd inschrijft bij de opvang van jouw keuze. Het is geen overbodige luxe om al op zoek te gaan naar een geschikte kinderopvang, als je nog maar net zwanger bent.

Alles goed afgewogen?
Wanneer je alles nauwkeurig tegen elkaar af hebt gewogen en je keuze is gevallen, dan valt er waarschijnlijk een last van je schouders. Je hebt nu een plek gevonden waar je kind zich de komende jaren, al spelend verder kan ontwikkelen, en een fijne tijd tegemoet zal gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *