Gekleed als je held

Kinderen kleding zich graag precies zoals hun grootste helden dat ook doen. Dat begint vaak al op hele jonge leeftijd, zodra ze de verkleedkist ontdekken. Dit is voor hen de perfecte gelegenheid om voor het eerst in de huid van hun held te kruipen.

Verkleden maar

Het is interessant om te zien wat kinderen uitkiezen als hen een enorme hoeveelheid verkleedkleding wordt voorgeschoteld. Over het algemeen kiezen ze direct iets uit dan hen aanspreekt. Kinderen die dol zijn op dansen en graag op ballet zouden willen, kiezen ongetwijfeld direct een balletpakje of dansjurk. Dit is hun kans om er net zo uit te zien als al die dansers die zij zo mooi vinden! Wil je kind graag politieagent worden? Grote kans dat het verkleedsetje wordt gebruikt om daar alvast een beetje mee te oefenen. En alle meisjes die dromen van een leven als prinses? Trek ze een prinsessenjurk aan en ze gaan direct op in hun nieuwe rol.

Ook als kinderen wat ouder worden zal je zien dat zij er vaak bepaalde rolmodellen op na zullen houden als het om kleding gaat. Dat hoeft niet altijd om iemand met een bepaald beroep te gaan. Kijkt jouw zoon erg op tegen een andere jongen in de klas, dan is de kans groot dat hij als het even kan hetzelfde soort kleding uit zal kiezen als zijn rolmodel, of dat nu bewust gebeurt of niet. Dit is overigens iets dat niet alleen een bekend verschijnsel is bij kinderen. Ook volwassenen spiegelen zich graag aan mensen die zij als rolmodel zien. Op deze manier kunnen ook trends zich razendsnel verspreiden, soms zelfs over de hele wereld. Draagt een populaire wereldster een outfit die gewoon in de winkels te koop is? Grote kans dat hij binnen een paar uur uitverkocht is. Als hij of zij het draagt, dan moet het wel goed, trendy en wellicht een sleutel tot succes zijn.

Rolmodellen

Ook kinderen hebben dit soort beroemde rolmodellen. Is er een populaire popster die zonder uitzondering in een afgeknipte spijkerbroek en wit shirt optreedt? Grote kans dat veel bezoekers van zijn of haar concert er dezelfde outfit op na zullen houden, en dit ‘uniform’ opeens veel gezien wordt op scholen.


Kinderen die dol zijn op voetbal kunnen helemaal hun lol op: zij hebben de keuze uit honderden voetbaltenues. De meeste kinderen hebben al op jonge leeftijd een favoriete club, en zo komt het dat je in de gemiddelde kleuterklas niet zonder uitzondering een kind in een Barcelona tenue gezellig ziet buitenspelen met iemand in een Real Madrid shirt. Wat ze doen? Voetballen, natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *