Waarom kiezen voor kinderopvang?

Kinderopvang is niet iets van nu. Het is er altijd al wel geweest, alleen hoor je er steeds meer over. Dit komt omdat er behoorlijk wat variatie is in de kinderopvang. Heel soms hoor je dan opeens een term, waarvan je niet precies weet wat het nu betekent.

Waarom een kinderopvang?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kiest voor een kinderopvang. Het kan zijn, omdat je werkt en het kind nog te jong is om alleen thuis te blijven, maar misschien wil je het wel om de sociale skills bij je kind te triggeren.

Wat de reden ook is. Er is veel keuze.

Welke vormen zijn er voor het opvangen van kinderen?

Er zijn dus tal van vormen als het over de opvang van onze kinderen gaat. Heel prettig, want elk kind is anders en je wilt, als ouder natuurlijk wel het beste voor je kind.

Hieronder tref je de bekendste aan:

* Gastouder

* Peuterspeelzaal

* BSO (Buitenschoolse opvang)

Gastouder

Een gastouder is een volwassene die op jouw kind zal letten als jij er niet bent. Dit gebeurt in een huiselijke sfeer en dikwijls bij de gastouder zelf thuis. Deze volwassene kan het kind eventueel ook naar sportclubs brengen.

Niet iedereen kan zomaar gastouder worden. Ook voor een gastouder zijn er regels. Zo is de volwassene, die deze taak op zich neemt verplicht over een VOG (verklaring omtrent het gedrag) te beschikken. Ook moeten deze ouder ingeschreven staan bij een gastouderbureau.

Wel zo veilig voor je kind dus.

Peuterspeelzaal

Voor de kleinsten is er de peutelspeelzaal. Deze kinderopvang wordt vaak gekozen zodat het kind kan leren om met anderen kinderen om te gaan. De ervaring leert dat praktisch alle peuters het geweldig vinden om erheen te gaan. Er zijn gediplomeerde begeleiders, die je kind aandacht geven, maar er is uiteraard ook genoeg speelgoed voorhanden en van tijd tot tijd wordt er ook met de kinderen gewandeld.

De BSO

De buitenschoolse opvang (BSO) is voor schoolgaande kinderen. Vaak tussen de 4 en 12 jaar. Kinderen die na school nog niet alleen thuis kunnen zijn.

Reuze handig voor de werkenden ouders.

Er is ook een voorschoolse opvang. De kinderen worden in elk geval door begeleiders van en naar school gebracht en tijdens de opvang is er voor elk wat wils.

Kortom

Waarom je voor kinderopvang kiest, is dus heel persoonlijk en afhankelijk van het doel. Besluit je er voor te kiezen, dan is het wellicht wijs om het af te stemmen op het karakter van je kind. In sommige gevallen kan de rust en de huiselijke sfeer bij een gastouder namelijk beter uitpakken dan de BSO.

Kinderopvang is niet iets van nu. Het is er altijd al wel geweest, alleen hoor je er steeds meer over. Dit komt omdat er behoorlijk wat variatie is in de kinderopvang. Heel soms hoor je dan opeens een term, waarvan je niet precies weet wat het nu betekent.

Waarom een kinderopvang?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kiest voor een kinderopvang. Het kan zijn, omdat je werkt en het kind nog te jong is om alleen thuis te blijven, maar misschien wil je het wel om de sociale skills bij je kind te triggeren.

Wat de reden ook is. Er is veel keuze.

Welke vormen zijn er voor het opvangen van kinderen?

Er zijn dus tal van vormen als het over de opvang van onze kinderen gaat. Heel prettig, want elk kind is anders en je wilt, als ouder natuurlijk wel het beste voor je kind.

Hieronder tref je de bekendste aan:

* Gastouder

* Peuterspeelzaal

* BSO (Buitenschoolse opvang)

Gastouder

Een gastouder is een volwassene die op jouw kind zal letten als jij er niet bent. Dit gebeurt in een huiselijke sfeer en dikwijls bij de gastouder zelf thuis. Deze volwassene kan het kind eventueel ook naar sportclubs brengen.

Niet iedereen kan zomaar gastouder worden. Ook voor een gastouder zijn er regels. Zo is de volwassene, die deze taak op zich neemt verplicht over een VOG (verklaring omtrent het gedrag) te beschikken. Ook moeten deze ouder ingeschreven staan bij een gastouderbureau.

Wel zo veilig voor je kind dus.

Peuterspeelzaal

Voor de kleinsten is er de peutelspeelzaal. Deze kinderopvang wordt vaak gekozen zodat het kind kan leren om met anderen kinderen om te gaan. De ervaring leert dat praktisch alle peuters het geweldig vinden om erheen te gaan. Er zijn gediplomeerde begeleiders, die je kind aandacht geven, maar er is uiteraard ook genoeg speelgoed voorhanden en van tijd tot tijd wordt er ook met de kinderen gewandeld.

De BSO

De buitenschoolse opvang (BSO) is voor schoolgaande kinderen. Vaak tussen de 4 en 12 jaar. Kinderen die na school nog niet alleen thuis kunnen zijn.

Reuze handig voor de werkenden ouders.

Er is ook een voorschoolse opvang. De kinderen worden in elk geval door begeleiders van en naar school gebracht en tijdens de opvang is er voor elk wat wils.

Kortom

Waarom je voor kinderopvang kiest, is dus heel persoonlijk en afhankelijk van het doel. Besluit je er voor te kiezen, dan is het wellicht wijs om het af te stemmen op het karakter van je kind. In sommige gevallen kan de rust en de huiselijke sfeer bij een gastouder namelijk beter uitpakken dan de BSO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *